Excels nya prognosfunktioner förutspår priset på en BITCOIN om ett år

Jag testar Excels nya prognosfunktioner och försöker mig på att hitta värdet på BITCOIN om ett år…De för många (inklusive undertecknad) mystiska kryptovalutorna har varit en av höstens snackisar på finansmarknaderna. En kryptovaluta är en digital valuta som existerar oberoende av en central riksbank, mellanhänder och fysiska kontanter. Istället används avancerad krypteringsteknik, ett nätverk inspirerat av fildelning och digitala plånböcker.
BITCOIN var en av de första, största och mest omtalade kryptovalutan. Under 2017 har BITCOIN ökat flera tusen procent i värde. Andra kryptovalutor som Ethereum, Ripple, Litecoin har ökat minst lika mycket eller mer, se t.ex. denna artikel från Dagens Industri.

Den kraftiga ökningen av BITCOIN ledde till en diskussion bland några av mina vänner som i princip pendlade mellan ytterligheterna att BITCOIN är en finansiell bubbla som kommer att spricka när som helst till att detta bara är början och att en BITCOIN kommer ligga över 100 tusen dollar om ett år (låg kring 15000 när diskussionen fördes).
Detta ledde i sin tur till en vadslagning om vad kursen på en BITCOIN kommer att vara om ett år (dvs sista december 2018).

Trots att jag både har doktorstitel i företagsekonomi och är intresserad av finansiella marknader kan jag erkänna att jag inte har en aning. Jag vet knappt hur en kryptovaluta fungerar och äger vare sig BITCOIN eller någon annan kryptovaluta.

Min lösning för att komma på ett svar var som vid många andra problem. Jag öppnar Excel och gör en modell. Detta var ett utmärkt tillfälle att testa Excels några av Excels nya prognosfunktioner. Data för mina modeller hittade jag på CoinDesk price page.

Problemen blev dock snabbt uppenbara, vilket ni lär se i min film. Det är väldigt svårt att extrapolera data som har en så snabb och extrem utveckling som BITCOIN. Mina tre olika scenarios som kom fram var egentligen att worst case: Det är en bubbla och priset kommer att rasa till ca 9500 dollar. Best case: Uppgången försätter till 67000 dollar. Eller något mitt emellan (vilket också blev mitt vad), marknaden är hyfsat effektiv och priset kommer ligga kvar på ungefär nuvarande nivå 20.000 dollar. OBS! Jag tar naturligtvis inget ansvar för dessa värden. Syftet med filmen är bara att visa hur PROGNOS.LINJÄR funerar och möjligen också att visa faran med att extrapolera historiska siffror till framtiden

 

Mer om Excels prognosfunktioner

Med Excel 2016 släpptes några nya versioner av Excels prognosfunktioner. Den tidigare funktionen PREDIKTION (FORECAST) ersattes och kompletterades med fem nya prognosfunktioner:

 • PROGNOS.LINJÄR (FORECAST.LINEAR): Returnerar ett framtida värde baserat på befintliga värden
 • PROGNOS.ETS.SÄSONGSBEROENDE (FORECAST.ETS.SEASONALITY): Returnerar längden på det repetitiva mönster som identifieras av Excel för den angivna tidsserien
 • PROGNOS.ETS.KONFINT (FORECAST.ETS.CONFINT): Returnerar konfidensintervallet för det prognostiserade värdet vid det angivna måldatumet
 • PROGNOS.ETS: Returnerar ett framtida värde baserat på befintliga (historiska) värden genom att använda AAA-versionen av ETS-algoritmen (Exponential Smoothing)
 • PROGNOS.ETS.STAT: Returnerar ett statistiskt värde som resultat av tidsserieprognostisering

Funktionen PREDIKTION finns dock fortfarande kvar för bakåtkompatibilitet.

Dessutom har Excel 2016 ett nytt verktyg som baserat på en tidsserie automatiskt en prognos i ett nytt kalkylblad som innehåller både en tabell över de historiska och förväntade värdena och ett diagram där dessa data åskådliggörs.

Jag kommer återkomma med mer om dessa. Men har spelat in en film som introducerar funktionen PROGNOS.LINJÄR för att spå i framtiden. Om ni har tänkt bli rika på att köpa BITCOIN så visar min film också vad kursen kommer vara om ett år (ish) – alternativt faran med extrapolering…

(Visited 1 179 times, 1 visits today)

3 comments

 • Intressant artikel. Svårt att prognostisera en så volatil valuta som påverkas av så många faktorer.
  Just nu verkar det pågå en kampanj att sätta stopp för utvecklingen av denna krypto.
  Hursomhelst vi får se om du och Excel fick rätt. Titta gärna in på min datorblogg http://www.uppslaget.se/blogg/

 • Hej! När jag försöker skapa en länk från internet till excel klagar excel på att ett fel har uppstått i skriptet på den här sidan. Det sker när jag valt data/från web och lägger in web-adressen och trycker ”gå till”. Det är samma sak på flera olika sidor jag försöker tanka hem från finansportalen.
  Har du något tips?

  • Hej, Jag har själv ofta problem med detta. När jag spelade in min film om hur man hämtar data från Internet till Excel så använde jag Finansportelens sida. Som fungerade bra då. Men sen ändrade de hur sidan ser ut och nu går det inte. Som jag förstår det så måste sidan vara en ”ren” html-sida med läsabara tabeller (är ingen excpert på detta). Är det en massa flash och annat snitsigt så kan inte Excel läsa av sidan. Närt det gäller aktiekurser så använder jag nu SEB:s aktiekurssida som är den som fungerar bäst för mig. Tex: https://seb.se/bors-och-finans/aktier/sverige/omxs30
   Så mitt grundtips är egentligen bara att testa många olika sidor tills man hittar någon som fungerar…
   mvh Anders

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.