Distansarbete & Undervisning: Utrustningstips Augusti 2023

Letar du efter sätt att bygga din egen distansundervisningsstudio, YouTube-produktionsplats eller professionella distansmötesrum? I denna detaljerade guide kommer jag att dela med mig av min process för att skapa en effektiv studio, med tips på de bästa prylarna för video- och ljudkvalitet. Lär dig hur du skapar inspirerande filmer för YouTube, håller engagerande distansundervisningssessioner eller värd för lyckade professionella distansmöten.

I denna artikel delar jag mina insikter och erfarenheter inom följande områden:

 • Kameraval för bästa bildkvalitet
 • Mikrofonval för kristallklart ljud
 • Belysningslösningar för att skapa den rätta atmosfären
 • Stativval för stabil och dynamisk videofilmning
 • Programvara för smidig redigering och livestreaming
 • Övriga tillbehör för att förbättra din produktionskvalitet

Varje individ har unika behov och preferenser. De videos jag mest producerar är instruktionsvideos och föreläsningar där jag spelar in min skärmdump (t.ex. Excel- eller PowerPoint-tutorials). Dessutom spelar jag ofta in inledande segment för mina filmer på olika platser, som i en universitetsaula eller på andra intressanta platser.

Observera att många av länkarna i denna artikel är affiliate-länkar. Det innebär att om du klickar och gör ett köp, kan jag få en liten provision utan extra kostnad för dig. Genom att göra det stödjer du AndersExcel, vilket hjälper mig att skapa mer innehåll för andersexcel.se och min YouTube-kanal. Jag vill dock understryka att jag endast rekommenderar produkter och tjänster som jag personligen använder och litar på. Tack så mycket för ditt stöd!.

Lämna gärna en kommentar om du upptäcker någon länk som inte fungerar eller produkt som försvunnit eller om du har tips på bättre alternativ. De här är grejor jag använder som fungerar bra för mig, men alla skäl till att uppgradera uppskattas!

En genomgång av tekniken i – och utanför – min distansundervisnings-studio

Nedan ser du en bild på min ”studio”. Ännu inte perfekt och det finns massor med mer teknik att köpa (depending on wife approval status… ). Men den fungerar riktigt bra.

Begränsat utrymme och budget kräver speciella lösningar

Jag har mycket begränsat med utrymme. Under pandemin så flyttade jag hela min verksamhet till ett alldeles för litet skrivbord i ett hörn i gästrummet i sommarstugan…. Här håller jag föreläsningar för mina studenter, har zoom-möten och spelar in mina filmer. Bakom ryggen sitter också en Elgato Green Screen så att jag kan göra filmer där bakgrunden försvinner och jag blir infälld i kalkylblad och PowerPoints…

En bild på min ”studio”. Skrivbordet skall strax bytas ut till ett litet större och jag skall sätta upp ljuddämpande material på väggen. Men här ser ni (från vänster till höger: Focusrite Scarlett Solo Studio, kamera Canon EOS M50 (med mikrofon Røde Wireless GO monterad), Neewer LED Video Light, Kamera och belysning och bildskärm är monterade på en Andersson MRA 4.0 Monitorarm, Bildskärm Samsung S27H650FDU 27″, Camtasia Studio videoredigeringsprogram, USB-kortläsare med SanDisk minneskort (Extreme Pro SDHC, 128 GB), Mikrofon Bue Yeticaster med stativ Radius III samt en Dell Latitude 7480.

En monitorarm med fyra stabila armar skapar flexibilitet och sparar utrymme

En detalj som har betytt mycket är när jag skaffade en monitorarm för fyra skärmar där jag förutom bildskärmen även kunde montera min Canon EOS M50 kamera på och belysningen (Neewer Super Slim Camera LED Video Light). I och med att allt sitter stabilt monterat i skrivbordet på ledade armar så blir allt extremt flexibelt. Varje monitorarm är designad för att klara en bildskärm på upp till åtta kilo så det är inga problem att dra ut dem max. När jag vill filma med kameran kan jag dra ut armen för kameran och belysnings ovanför, och när gör vanliga inspelningar med webbkameran så kan de vikas bakåt.

Kamera och belysning sitter på var sin monitorarm

Monitorarm Andersson MRA 4.0 var ett fynd

Det finns lite olika monitorarmar att köpa, men jag hittade en väldigt prisvärd på NetOnNet: Andersson MRA 4.0 – en monitorarm för upp till 4 st skärmar.

I skrivande stund verkar dock den vara utgången. Men det finns många andra liknande. Kjell & Company har t.ex. flera varianter t.ex. Logilink Bordsfäste med armar för 3 skärmar som är extremt flexibelt i alla led.

I och med att maxvikten per arm är anpassad till en bildskärm så blir den enormt stadig om man i stället sätter en kamera som väger några hekto på den.

Bra fästen ger enkel montering

Detaljbild av monitorföstena

Alla monitorfästen följer en standard och de har normalt hål i varje hörn som gör det enkalt att t.ex. skuva fast en kamera eller belysning. Man fäster kameran och belysning med 1/4″ skruvar. För att få extra flexibilitet har jag satt kameran på en kulled (Hama Kulled för fotostativ) som gör att den kan vridas i vilken vinkel som helst. Dessutom är monitorfästet vikbart (man skall ju kunna vinkla bildskärmen) så det skapar ett väldigt flexibel uppsättning. Vad som inte syns på bilden är att jag vi behov kan sätta dit en höjdförlängning (tripod Extension Pole) som gör att jag kan höja kameran och belysningen vid behov.

Köp extra skruvar som passar din utrustning

Ett tillbehör som kan vara bra att komplettera med är en påse med blandade skruvar som passar dimensionen för en DSLR-kamera: SMALLRIG 1/4 Screws for DSLR Camera) och med dem var det enkelt att montera kameran och belysningen i monitorarmens fästen.

Kameror för YouTube och annan videoproduktion

Jag använder tre olika kameror: Logitec Brio, Canon EOS M50 och min Iphone.

Marknadens bästa webbkamera: Dyr men värd sitt pris

När jag spelar in från skärmen och vill synas på film som använder jag min webbkamera. Där köpte jag en Logitech Brio Stream (från Kjell & Company), en kamera som allmänt anses som den bästa på marknaden. Brion är en helt underbar liten webbkamera som fungerar fantastiskt bra och spelar in i superkvalitet (4K) och med mjukvaran som finns så kan man även göra en massa justeringar av vinkel, färgskalor, vitbalans mm. Jag hade ett tag en idé att jag skulle börja använda min DSLR-kamera (Canon EOS M50) som webbkamera – men när jag sett kvalitén på vad denna kamera levererar så vet jag inte om det är lönt. Om ni ser någon av mina senare filmer på min YouTube-kanal AndersExcel så kan ni få en uppfattning om hur de ser ut (t.ex. denna film om hur man konverterar tabeller i PDF till tabeller i Excel: https://youtu.be/XtImy37B8LU är inspelad med min Brio)

Det här är Logitech Brio Stream

Canon EOS M50: Den perfekta kameran för YouTube produktion

När jag filmar ”utanför skärmen” så använder jag främst min Canon EOS M50. Canon EOS M50 är en spegellös systemkamera (DSLR) som passar mig perfekt. Jag la veckor på att se på filmer och läsa om kameror innan jag valde denna. Naturligtvis finns det de som är extremt mycket dyrare (och troligen bättre), men det här är så nära en proffskamera jag behöver komma. Förutom att den både tar bilder och video av hög kvalité så har den några detaljer som gör den extra lämplig som kamera för en YouTuber.

Extern ingång för mikrofon är ett måste

En sådan detalj är att den har en extern ingång för mikrofon. Ljudet är viktigare än bilden när man gör videos och kamerans egen mikrofon är inte tillräcklig. Med en extern ingång kan jag växla mellan olika typer av mikrofoner. Just nu så använder jag dock uteslutande min RØDE Wireless GO.

Vikbar LCD-skärm som gör det enklare att filma dig själv

En annan detalj är att du har en LCD-skärm som är så pass vikbar att du kan vika den framåt och se var i bilden du befinner dig när du filmar. Perfekt när man måste filma sig själv…

EOS WebCam Utility gör det enkelt att använda kameran som webbkamera

En annan stor fördel med denna kamera är också att Canon har släppt en gratis programvara (EOS WebCam Utility) som gör det enkelt att få kameran att fungera som en webkamera. För de flesta systemkamerorna så måsta man köpa en ”dongel” dvs ett HDMI-capture card (t.ex. Elgato Camlink 4K som kostar ca 1500 kr) så att HDMI-kontakten i kameran kan kopplas till USB-kontakten i datorn. Men det behöver man nu inte med en Canon EOS.

Minneskort och kortläsare

Via WiFi kan man koppla sin dator till Canon EOS M50 och ladda upp alla bilder via Canons programvara EOS Utility. Det är säkert smidigt om man har några bilder som man vill föra över. Men har man videofiler på några GB så är det enormt segt och ofta avbryts överföringen och man får starta om. Jag har därför skaffat en enklare kortläsare som man trycker in minneskortet i och sedan kopierar filerna till datorn.

Skall du spela in filmer så är det också smart att köpa en extern USB-hårddisk där du kan lagra alla råfilmer. Hårddisken på min laptop blev snabbt överfylld. Men numera kan man köpa USB-hårddiskar med lagringskapacitet på flera terrabyte för några hundralappar.

När det gäller minneskortet i kameran så gjorde jag misstaget att först köpa ett med 32 GB. Det gick inte många filmer förrän det var fullt. Nu har jag istället ett på 128 GB + att jag kopierar av till den externa hårddisken (som rymmer 2 TB)

Så sammanfattningsvis när det gäller minneskort, kortläsare och extern hårddisk så har jag:

Minneskort: SanDisk Extreme PRO SDHC Minneskort UHS-I, 128 GB: https://amzn.to/2ISRGmi

Kortläsare: USB 3.0 kortläsare (Cateck 6-i-1 aluminiumkortläsare): https://amzn.to/2INSQiO

Extern hårddisk: SEAGATE BackupPlus Slim 11,7 mm 2 TB: https://amzn.to/3miJt8B

Men köp till extra batterier och en nätadapter med ”dummy” batteri

En nackdel med kameran (och de flesta andra kameror jag sett) är att batteritiden är begränsad. Lite osäker på exakt tid, men jag tror inte du kan filma mer än en timme innan du måste byta batteri.

Därför har jag dels köpt några extra batterier att ha med mig när jag är ute. Men när jag har min studiosättning så har jag ett ”dummy batteri” som kan kopplas till eluttaget och på så sätt behöver jag inte oroa mig att batteriet skall ta slut mitt i en föreläsning. Nu är jag så nöjd med min webbkamera att jag faktiskt inte har kopplat in min Canon som webkamera (även om det går). Vill man ha riktigt proffsiga live streams så är det säkert att föredra.

Canon EOS M50: Fördelar och nackdelar

Här är en artikel från Kamerabild.se som gör en tämligen gedigen genomgång av Canon EOS M50 – dess fördelar och nackdelar.

Belysning

När det gäller belysning så är det också en hel vetenskap. Men min lösning fungerar OK. Mitt skrivbord är till exempel inte optimalt placerat. Jag sitter med ett fönster till vänster om mig, vilket gör att jag får dagsljus från sidan som skapar skuggor. Men jag använder ofta mina LED-lampor för att balansera ljuset från fönstret och ljuset från bildskärmen. Hade jag haft större utrymme, både i plånbok och fysiskt, så skulle man säkert kunna lägga åtskilligt mer på detta.

Till att börja med så när jag spelar in skärmen så ger bildskärmen i sig ett ganska starkt ljus. Jag spelar ofta in med släckt taklampa och med en eller två LED-lampor snett bakom bildskärmen. Med LED-belysningen som sitter på kulleder på monitorarmarna så kan jag vrida och vinkla så att det passar med övrig belysning i rummet.

Den huvudsakliga belysningen är Neewer Super Slim Camera LED Video Light Den har inställningar både för ljusstyrka och färgtemperatur. Den sitter på en kulled på en av monitorarmarna och är lätt att vinkla. Det bästa ljuset tycker jag att jag får när jag låter ljuset reflekteras på (den vita) väggen bakom bildskärmen. Ibland kompletterar jag denna belysning med en mindre LED-lampa: Lume Cube Panel Mini. Lume Cube kommer även med fästen som gör att jag kan sätta den på min kamera om jag vill ha belysning när jag filmar någon annanstans.

Kamerastativ behövs

Spelar in en julhälsning med min Canon EOS M50 och mikrofon RØDE Wireless GO och en Ulanzi Compact Tripod.

Ett litet handhållet stativ för ”selfie”-vinkel

När jag filmar ute så behöver jag självklart någon form av kamerastativ. Jag har dels ett ministativ som jag kan hålla i för ”selfie-vinkel” En ULANZI Compact Tripod – som jag håller i på bilden här bredvid när jag spelar in en julhälsning till mina studenter….

och ett större stativ när du vill stå framför kameran

Men när jag filmar ute eller på distans så behöver jag ett kamerastativ som kan stå för sig själv. Då har jag ett Victiv 72 tum kamerastativ aluminium monopod. En praktisk detalj med Victiv-stativet är att det även följer med ett mobiltelefonfäste och en trådlös fjärrkontroll. Ibland vill jag kunna filma mig själv när jag filmar (och då kan jag sätta mobilen på detta kamerastativ). Dessutom kan den också konverteras till en monopod (ett ben) om man vill ha ett extra smidigt och lätt stativ – och jämfört med andra stativ var den ruskigt billig (trots en stabil aluminiumkonstruktion)

Din smartphone har en riktigt bra kamera: Använd den!

Avslutningsvis om kameror. Jag skrev att jag använde tre kameror. Min tredje kamera är min telefon. Kameran i en Iphone (eller vilken annan smartphone som helst för den delen) är faktiskt väldigt bra och i många filmer har jag bara filmat med min Iphone. Här finns det massor med trips och tricks att skriva om hur man kan filma med sin Iphone. T.ex. finns det en app som heter FilmicPro som förtjänar sin egen blogpost (men sök FilmicPro på YouTube så får ni en ide vad det handlar om.).

Bra mikrofoner för videofilmning

Jag använder för närvarande i huvudsak två mikrofoner (men har prövat desto fler….)

En bra USB-mikrofon är enkel och allt du behöver

I min ”studio” har jag en Blue Yeti USB-mikrofon, och jag köpte paketet med det stativ som är anpassat för mikrofonen (Logitech C Blue YetiCaster Mikrofonkit). Då får man också ett stötfäste som gör att vibrationer från t.ex. tangentbord inte fortplantar sig till mikrofonen (ett problem som de som sett mina riktigt gamla filmer inser att jag haft tidigare).

Blue Yeti – Plug and play

Blue Yeti är en USB mikrofon, dvs du pluggar bara in den i datorns USB-kontakt och sen är det klart. Mikrofonen har fyra olika inställningar för hur ljudet skall fångar upp (t.ex. bara från en sida eller runt om hela mikrofonen). Den är också utrustad med ”tri-capsule”-teknik för att spela in med mycket hög ljudkvalitet (ingen aning vad det betyder, men ljudet blir grymt bra tycker jag).

En introduktion av Blue Yeti USB-mikrofon

Här kan jag också lägga till att videoediteringsprogrammet Camtasia och har funktioner för ljudkomprimering och brusreducering vilket ytterligare förbättrar ljudet vid inspelning.

En kondensatormikrofon med XLR-anslutning – ett alternativ om du vill ha det där lilla extra

Nu har jag även uppgraderat till en annan mikrofon: Focusrite Scarlett Solo Studio 3rd Gen. Det är ett komplett studiopaket med en kondensatormikrofon, förstärkare med XLR-ingång ett par hörlurar. Den är säkert jättebra, men är så pass nöjd med min Blu Yeti att jag inte har växlat över till den ännu. När jag kommit i gång med den får jag skriva en liten jämförelse om dem här. Men just nu är Blue Yeti mitt förstaval…

Bra du vill spela in från flera mikrofoner (t.ex. sång och instrument)

Prismässigt skiljer de sig inte så mycket från varandra, men Focusrite har en möjlighet att koppla på fler mikrofoner med XLR-ingång och om jag någon gång får för mig att spela in musik med sång och instrument (vilket gud förbjude…) så kommer jag nog göra det på min Focusrite Scarlet och inte på Blue Yeti….

Bästa mikrofonen till din kamera är trådlös

När jag filmar med min Canon EOS M50 så använder jag numera nästan bara en mikrofon, och det är min Røde Wireless GO. Den levererar helt suveränt ljud och den trådlösa designen gör den perfekt. Om det skulle vara mer än jag som är med på filmen och jag skulle vilja ha ett bredare ljud så har jag även en Røde Videomic Go, även denna har en riktad konstruktion (superkardioid) som koncentrerar ljudupptagningen, men den blir lite mer flexibel om man t.ex. vill växla från en person till en annan.

Mikrofonerna passar fästena på Canon EOS M50

Båda mikrofonerna fästs enkelt på Canon EOS M50s fäste och ansluts i ljudingången. På bilden där jag spelar in min julhälsning så kan ni möjligen se att mottagaren till Røde Wireless GO monterad på kameran och sändaren sitter fastklämd under min halsduk. Så mitt råd är om du skall filma dig själv prata framför en kamera och så skall du i första hand satsa på en Rode Wireless Go.

Dator och bildskärm

Min dator är en Dell Latitude 7480 som tillhandahålls av min arbetsgivare. Den är snart tre år gammal så ser inget speciellt att skriva om den. Den har fungerat bra och på plats servicen då något har hänt (batteripaj) gick väldigt smidigt. För datorredigering är denna laptop kanske inte optomalt. Jag skulle nu behöva något med mer kraft i processorerna… Det märks framförallt när jag skall rendera en färdig film (dvs då allt ljud, bild, film etc som jag klippt ihop i Camtasia skall spara ihop till en MP4-film), då tar det nästan lika länge att rendera som filmen är lång. Så en två timmars föreläsning tar kanske en och en halv timmer att processa av datorn. Men då får jag lite tid att gå en promenad med hundarna…

Behöver en bredare bildskärm… Förslag emottages tacksamt…

Bildskärmen är också relativt enkel, en Samsung S27H650FDU 27″ köpt från Elgiganten. Det var faktiskt det första jag investerade i när jag insåg att jag behövde arbeta från sommarstugan. Det här är en bra bildskärm men jag tycker inte den är optimal för videoredigering. Skulle gärna vilja byta till en betydligt bredare skärm. Så skall du arbeta med videoredigering kan du säkert hitta något bättre. En fördel var dock att skärmen var enkel att montera på min monitorarm (men jag antar att det var ett standardfäste.)

Programvara för videoproduktion

Camtasia är ett av de mest populära programmen för skärminspelning och videoeditering

Camtasia: https://techsmith.z6rjha.net/edv7r

Camtasia (skapat och publicerat av TechSmith) är ett lättanvänt men ändå fullständigt och professionellt program att editera videos och för att spela in skärmen. En annan fördel är också att det, förutom TechSmiths egna tutorials, finns hur mycket som helst på YouTube om Camtasia.

Kolla t.ex. denna länk till TechSmiths egna ”Camtasia 2020 Video Tutorials”. Där har du en komplett lista med videoinstruktioner om hur du använder Camtasia: techsmith.z6rjha.net/oQXJn

Jag har använt Camtasia så länge jag kan minnas… eller i alla fall de senaste femton åren. Alla mina YouTube-videos är producerade med Camtasia Studio. Det började nog med att jag laddade hem deras gratis testversion. – och har du aldrig använt Camtasia så kan det vara ett smart första steg för dig också.

Pröva Camtasia gratis

Camtasia erbjuder en gratis testversion med 30 dagars prövoperiod som avslutas automatiskt när perioden är över. Det ger dig gott om tid att testa om Camtasia är rätt verktyg för dig. Testversionen har full funktionalitet så du kan testa allt som programmet har att erbjuda

förutom Camtasia så har även TechSmith en massa andra fiffiga program, bl.a. Snagit – som är en lite enklare programvara för skärminspelning och videoeditering och Audiate – ett program speciellt för ljudupptagning. Men det är inga program jag prövat.

Ett gratisalternativ till Camtasia Studio

Menyn i OBS Studio

Ett gratisalternativ som jag ser att en hel del rekommenderar är OBS Studio. Jag har själv inte prövat detta men det finns många bra instruktionsfilmer på YouTube som visar OBS. Min generella åsikt efter att ha sett en del av dessa instruktionsfilmer är att det är ett oerhört kraftfullt program som i vissa stycken kan göra mer avancerade saker än Camtasia, men – på grund av att det är ett open souce program verkar lite mindre användarvänligt än Camtasia – men det kan ju bero på att jag har arbetat med Camtasia i så många år och bara sett korta YouTube klipp om OBS. Men som sagt, du kan prova Camtasia gratis OCH samtidigt testa OBS och sedan välja det som passar dig bäst.

Här kan du läsa mer om OBS Studio.

Det var en genomgång av det viktigaste från min studio set up.  Jag fyller på här allt eftersom jag byter och skaffar nytt.

En inköpslista för en kompakt, prisvärd och effektiv hemmastudio

Nedan är en sammanfattande lista med länkar till de viktigaste prylarna (bortsett från dator och bildskärm). Som jag skrivit tidigare är länkarna så kallade affiliatelänkar. Dvs om du klickar och köper något så kan jag få en liten provision. Gör du det så stöttar du AndersExcel och hjälper mig att producera mer material på andersexcel.se och på min kanal på YouTube – Stort tack för ditt stöd.

De tio viktigaste prylarna för en YouTube-studio

Det är ingen egentlig rangordning, utan bara det som jag ser som det viktigaste delarna som jag använder och är nöjd med.

1. Programvara för videoredigering: Camtasia

TechSmith: https://techsmith.z6rjha.net/edv7r

2. Webbkamera: Logitech Brio Stream Webcam

Kjell & Company: https://adtr.co/YHLKtO
NetOnNet: https://adtr.co/T4oewS

3. Studiomikrofon: Bue Yeticaster med stativ Radius III

Kjell & Company: https://adtr.co/ywoie8
NetOnNet: https://adtr.co/DWdkRq

4. Systemkamera: Canon EOS M50

NetOnNet: Canon EOS M50 Mark II + 15-45/3,5-6,3 IS STM – Hitta bästa pris på Prisjakt

5. Kameramikrofon: RØDE Wireless GO


Kjell & Company: https://adtr.co/ySH64O

6. Studiobelysning: Neewer Super Slim Camera LED Video Light

Amazon.se: https://amzn.to/2Kg1gjn

7. Kamerabelysning: Lume Cube Panel Mini

Amazon.se: https://amzn.to/3gNfIvh

8. Kamerastativ: Victiv, Aluminium Monopod (upp till 182 cm)

Amazon.se: https://amzn.to/3a7gIct

9. Ministativ: ULANZI Compact Tripod

Amazon.se: https://amzn.to/3492i7

10. Monitorstativ: Andersson MRA 4.0 (eller liknande)

NetOnNet: https://adtr.co/iKVzLS

Har du några tips eller förslag du vill dela med dig av. Eller om du har någon fråga om någon av de produkter jag testat i denna artikel. Skriv gärna en kommentar nedan.

Med vänlig hälsning från Anders

VIKTIG UPPDATERING: En grym bildskärm jag måste ha….

En följare till AndersExcel tipsade om en bildskärm som jag bara måste ha… Tyvärr är min budget slut sedan länge, men Samsungs välvda 49″ ”gamingskärm” med 5K-upplösning är naturligtvis ett måste om man vill arbeta med videoredigering. Det problem jag har med min 27 tums bildskärm (vilket man kanske kan se på bilden på min studio) är att när jag redigerar en film så är det så mycket enklare om man kan se en stor del av filmen, än om man måste scrolla fram och tillbaka. Med 49 tum och välvd skärm så måste man få en väldigt bra överblick. Att den är 5K vet jag inte om det spelar någon roll för mig, men 5 måste väl vara bättre än 4, eller? Så detta är inte en produkt jag har testat, men har nästan bara köpt TV och bildskärm från Samsung, så utgår från att denna håller samma goda kvalité som allt annat från Samsung.

Samsung LC49G95TSSUXEN
Välvd 49″ gamingskärm med 5K-upplösning

Välvd 49″ gamingskärm med 5K-upplösning
Samsung LC49G95TSSUXEN

 • 5K Upplösning (5120×1440)
 • 240 Hz uppdateringshastighet
 • G-Sync kompatibel
 • QLED och HDR 1000

Se Samsung LC49G95TSSUXEN på NetOnNet: https://adtr.co/Ti7kpQ

Här kan du jämföra med CDON för en liknande skärm

(Visited 2 110 times, 1 visits today)

7 comments

 • Fördelen med Camtasia är att du får utbildning i hur du använder programmet från början till slut och de uppdaterar ju det hela tiden och deras youtube kanal uppdateras väldigt ofta vilket jag gillar 🙂

 • Detta ser bra ut Anders! Jag använder den spegellösa kameran Sony Alpha 5100. Jag är nyfiken på om ljudet blir bättre med nya mikrofonen, så det får du berätta mer om.

  • Tack för input
   Ja, Sony Alpha 5100 var ett alternativ jag övervägde också. Prismässigt är de ungefär likvärdiga tror jag. Som ren webbkamera har den en del fördelar, t.ex. med clean HDMI.
   Men en nackdel med den som delvis gjorde att jag valde Canon istället var att jag LCD-screenen inte är lika flexibel flippar upp, inte på sidan, så du kan inte ha mick eller belysning monterad ovanför kameran. Hur går det att montera extern mick och belysning på Sony Alpha 5100?
   Har inte installerat min nya mikrofon ännu. Den var inte lika mycket plug and play som Bue Yeti. Men återkommer om den…
   /Anders

   PS! Se mer om Sony Alpha 5100 här: https://amzn.to/34AxQE7

   • Har en A5100 också. Använder enbart som ren webbkamera, den har väldigt dåliga förutsättningar för mikrofon och belysning monterat på kameran, men det är heller inte mitt ändamål.

    Ljus och ljud löser jag således på annat vis!

    • OK, jag det verkar som om A5100 är bra som webkamera, men jag tror att man då också behöver köpa till en Elgato Camlink 4K som kopplas mellan kameran och datorn – och en sådan kostar ca 1500 kr (dvs som en rät bra webbkamera). Där har Canon kommit med en webbkamera-app för sina EOS-kameror (EOS WebCam Utility https://www.canon.se/cameras/eos-webcam-utility/ ) som gör att man kan skippa camlink och koppla kameran direkt med USB till datorn.
     Jag använder dock min Canon EOS M50 i huvudsak för att filma utanför datorn, och när jag gör mina skärminspelningar, eller har zoom-möten, så funkar Logitech Brio helt kanon. Ett exempel är i min senaste film – här använder jag min logitech brio (+ ljussättning som beskrivet i bloggen dvs Neewer): https://youtu.be/CPzZOdCMpq4
     mvh Anders

 • Tack för spännande tips och ett intressant setup. Har funderingar på att börja använda min Canon som webbkamera. Har du erfarenhet av det och behövs några andra tillbehör för det?

  • Tack för bra fråga:
   Kollar du på lite äldre YouTube-klipp om detta så säger de ofta att man behöver köpa ett HDMI-capture card, t.ex. Elgato Cam Link 4K, som tillsammans med en speciell HDMI-kabel kommer kosta ca 1500 kr. MEN: I höstas släppte Canon en EOS Webcam Utility, ett gratis programvara som i princip gör dessa tillbehör helt onödiga. Nu kan du bara plugga in din Canon EOS M50 direkt i din dator med en vanlig Micro-USB-kabel och få en webbkamera med proffskvalité
   Här kan du lösa om Canon EOS Webcam Utility på Canons egna sida: https://www.canon.se/cameras/eos-webcam-utility/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.