Vad gör man när Excels standardformat har blivit datum

Ett frustrerande problem som drabbar mig nu och då är att normalformatet i en arbetsbok helst plötsligt börjar visa datumformat. När jag skriver ett tal i en ny cell eller skapar en ny flik så blir det alltid datumformat i cellerna. Innan jag hittade lösningen så blev det en del pinsamma situationer på mina kurser när det inte fungerade som det var tänkt…Jag har undersökt problemet och märkligt nog har jag inte hittat någon som förklarar varför detta problem uppstår. Men tydligen är det ett problem som främst uppstår i äldre arbetsböcker och att det mer sällan inträffar i Excel 2016. Men det verkar ju vara någon form av ålderseffekt (kanske pga av byte till nya versioner) så om några år är det kanske lika vanligt i Excel 2016.

Vad som har hänt är att arbetsbokens standardformat helt enkelt har fått en knäpp (i brist på bättre förklaringar) och börjat visa datumformat istället för det helt oformaterade formatet Normal som standardformatet brukar vara inställt på. Så lösningen är helt enkelt att ändra tillbaka standardformatet till Normal igen…

Så här gör du:

Utgå från din arbetsbok där du har problemet:

1. I Startfliken, klicka på nedre högra hörnet i formatfönstret (i gruppen Format).

Menyn Anpassa format öppnas upp som innehåller en massa färdiga formatmallar i olika färger:

2. Högerklicka på formatmallen för Normal och välj Ändra…
Dialogrutan ”Formatmall” framträder:

3. Klicka där på knappen ”Formatera…
Dialogrutan Formatera Celler framträder:
3. I dialogrutan för Formatera celler ändrar du talformatet (i fliken Tal) till Allmänt och klickar på OK och OK en gång till i dialogrutan Formatmall.

Nu skall det vara fixat…

Blev du hjälpt eller tycker det var ett bra tips så kan du tacka mig med att klicka på en tumme upp eller ge en positiv kommentar. Det är sådant som gör att jag orkar hålla på med detta…

Ha en Excellent fortsättning av dagen

/Anders

PS! För övrigt kan jag rekommendera John Walkenbach’s Favorite Excel Tips and Tricks om du vill ha mer smarta Exceltips skriven av en av världens mest produktiva Excelboksförfattare. John Walkenbach har ju även skrivet ”boken alla måste ha i sin bokhylla”, the Excel Bible

(Visited 897 times, 1 visits today)

3 comments

 • Verkar fortfarande vara ett problem Anders men jag fick till det med din hjälp så tack och bock!

 • Tack Anders! Jag håller bli tokig på detta problem, eftersom jag bara ändra tillbaka formatet markerade celler, så i vissa excelfiler så är felet tillbaka nästa gång. Jag har ringt till Microsoft Excel support, men fick bara ”installerar om office/excel” så är det löst. Mitt problem är att jag alltid får NOK (norska kronor) som format, inte så ofta datum. Stor tack igen!
  /Jonas

  • Hej Jonas,
   Ursäkta att svar dröjt. Har inte alltid koll på min sida…
   Och har inte heller något svara att ge. Det låter ju rimligen som att du har en norsk språkversion som default.
   I Excel kan man under Arkiv -> Alternativ -> Språk ändra vilket språk som visas. Förmodar att det är något du redan prövat.
   Sen kan det ibland vara en effekt av vilket språk som ligger i din Windows- installation. Kolla datorns inställningar (men inget jag har koll på).
   Ett annat tips för att få hjälp är att fråga på idg-forum: https://eforum.idg.se/
   Det är där jag oftast får hjälp när jag har problem. Gratis och med seriösa och aktiva deltagare.
   Mvh
   Anders

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.