YouTube-kanalen AndersExcel fyller 10 år!

Grattis till mig själv. I går fyllde min kanal på YouTube 10 år.
Excelbloggen – den du läser nu – skapas lite tidigare. Min första bloggpost blev till ungefär fem månader tidigare (2012-06-17).

Min första film ”Integrera Excel med PowerPoint” publicerades på min youtube-kanal 12 november 2012.
Om du vill se den så får du söka fram den själv (kvalitén uppfyller inte mina nuvarande krav). Sen dess har det varit kortare intensiva intervall följt av tysta perioder.

Det är egentligen tre saker som driver mig att publicera på andersexcel:

 1. Lust att producera något
 2. En intressant idé
 3. Tid att producera något

Punkt ett är viktigast för mig. Jag gör anderssexcel för att jag tycker det är kul. Inte i första hand för att tjäna pengar eller något annat. För min akademiska karriär har troligen Excel snarare varit ett hinder än en merit. T.ex. skrev jag min bok ”Excel för företagsekonomer” 1996 samtidigt som jag egentligen skulle skrivit på min doktorsavhandling. Den senare dröjde därför ytterligare 10 år. En bok om Excel väger ytterst lätt för akademisk meritering (även om den lästs av betydligt fler än något annat jag publicerat).

Under pandemin så hade jag egentligen massor med tid och bra idéer, men lusten försvann en stund – troligen för att jag med ny utrustning etc började känna ett krav att inte bara publicera mycket – utan också riktigt bra saker. Så lusten går i vågor. Denna höst har jag t.ex. haft en kurs med väldigt inspirerande och trevliga studenter – vilket gjort att jag tyckt att det varit roligt att producera när jag direkt ser att det uppskattas.

När det gäller tiden så är den naturligtvis alltid en trång sektor. Där har jag dock haft en tendens att skjuta på annat om jag har lust och en bra idé – där är min doktorsavhandling ett slående exempel. Excel kan vara ett väldigt ”bra” verktyg för en person som har en tendens att prokrastinera!

Min lust att producera påverkas också positivt av glada tillrop och tack. Så om du blir hjälpt av det jag gör så blir jag glad av att få redan på det…

När det gäller punkt 2, intressanta idéer, så är listan lång på sådana. Men jag är alltid nyfiken på vad ni som eventuellt läser detta skulle vilja se mer av.

Ser jag till vad som får mest visningar på min kanal så är intresset väldigt tydlig. Enkla och grundläggande videos. Min top 3 videos i år är t.ex.:

Samtidigt får jag mycket positiv respons från mina mer avancerade videos. T.ex. där jag flätar samman min kompetens som docent i ekonomisk analys med Excel, aktienalys etc.

Så en fråga till dig som läser detta: Vad skulle du vilja se mer av här i Excelbloggen eller på min YouTube-kanal?

Jag kan även tipsa om min andra YouTube-kanal AndersOnline. Där publicerar jag dels material till de som är intersserade av finansiell analys och värdering (mitt huvudämne) dels material med digitala tekniktips – som inte nödvädigtvis har med Excel att göra. AndersExcel vill jag försöka hålla förhållandevis ren med fokus på instruktionsfilmer om Excel på svenska.

AndersOnline har betydligt färre prenumeranter och behöver allt stöd den kan få: Så besök gärna AndersOnline och tryck på prenumerera: https://www.youtube.com/c/andersonline

För två år sedan var jag mäkta stolt när kanalen passerade 3.000 prenumeranter. Nu är den uppe i över 6.000 och målet är 10.000 prenumeranter innan slutet av 2023. Fortsätt titta och gilla så kan vi komma dit…

Jag hinner inte alltid svara på de frågor som ställs i kommentatorsfälten. Min tanke med att ha en möjlighet att kommentera mina inlägg och sidor var att ge en möjlighet att kommentera mina inlägg och sidor. Men under de tio år så jag drivit sidan så är nog 99% av alla kommentarer excelfrågor där någon vill ha hjälp med ett excelproblem – som oftast inte har att göra med det som inlägget handlade om.

Alla frågor tar tid att svara på. Även relativt enkla problem kräver en hel det arbete. Så räkna inte med att jag alltid hinner svara. Trots det har jag till dags dato svarat på närmare 400 excelfrågor som skrivits på mina sidor. Om jag svarar på din fråga och lyckas lösa ditt problem så uppskattar jag alltid att få feedback om detta. Ibland har jag känt mig som en anonym sökmotor vilket kan kännas lite trist. När man ägnat tid åt att gratis lösa någons problem så är det trevligt om man i alla fall får ett litet tack…

Även om jag som sagt inte i första hand gör andersexcel för att tjäna pengar så är allt stöd jag får mycket uppskattat och driver fram lust att göra mer. De marginella intäkter som detta genererar just nu täcker nätt och jämt kostnaderna för webbhotell och teknisk utrustning (för det senare finns i och för sig ingen gräns).

Därför har jag nu även öppnat upp en möjlighet att donera ett bidrag via ”buy me a coffe”. Så gillar ni det jag gör och vill stötta så får ni gärna bjuda på en kopp kaffe:

Tack alla för de tio åren – förhoppningsvis kör vi tio år till i alla fall…

AndersExcel

(Visited 79 times, 1 visits today)

2 comments

 • Hej Anders,
  Tack för en förnämlig sida !
  Jag ska försöka bedöma om det är bättre att vi säljer jordbruksmark istället för att arrendera ut den.
  Tänkte ladda hem exempel 008_Annuitetsberäkning.xlsx och anpassa den men den går ej.
  Kan dock ladda hem övriga exempel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.